-
Produkty
- Sosy według ostrości
- Sosy według papryki
- Sosy według smaku
- Ostre papryki
- Ostre, bo POLSKIE!
- Sosy z Hot Ones
- Sosy BBQ i do mięsa
- Smaki MEKSYKU
- Musztardy & Majonezy
- Ostre słodkości
- Piekielne Ekstrakty
- ZESTAWY PRODUKTÓW
- NA PREZENT
- Ostre przekąski
- Nasiona papryk
- Ketchupy, salsy, pasty
- Produkty BIO/Organic
- GASTRO/opakowania XXL
- Nowości
- Bestsellery
- Promocje
- Skala Ostrości
- FAQ
-
Ciekawostki o ostrości
- Blog OSTROŻERCY - przepisy i ciekawostki o ostrości
- Dlaczego mój sos nie piecze, czyli czy skala Scoville'a kłamie?
- Dlaczego tak pali, kiedy jem coś ostrego? Słowo o kapsaicynie
- O sosach z papryką i ekstraktem. Jak zmierzyć SHU?
- Dlaczego ostre jedzenie jest dla Ciebie dobre?
- Jak przechowywać ostre sosy?
- Mity o ostrym jedzieniu
- Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA PÓŁNOCNA I ŚRODKOWA
- Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA POŁUDNIOWA I EUROPA
- Blog Ostrożercy
Jak przechowywać ostre sosy?
Jak przechowywać ostre sosy?
Wielu z Was, drodzy Ostrożercy, pyta nas jak przechowywać po otwarciu zakupione u nas lub wykonane samodzielnie ostre sosy.
Odpowiadamy niezmiennie: to zależy!
Ogromna większość sosów dostępnych na rynku to produkty zawierające w swoim składzie ocet (często w różnych postaciach – może być to ocet spirytusowy, winny, ocet z cydru, innych owoców lub kwas octowy), które obniżają ph sosu, a co za tym idzie, utrudniają jego fermentację (czyli zwyczajnie – skiśnięcie). Równie często znajdziecie w nich również soki z bardzo kwaśnych owoców – cytryny, limonki, pomarańczy (lub po prostu kwas cytrynowy), które dodatkowo wzmacniają ten efekt.
Oczywiście standardowo najlepszym i najbezpieczniejszym miejscem jest naturalnie lodówka.
Tam Wasze ostre specyfiki nie powinny doznać żadnego uszczerbku i będziecie mogli cieszyć się ich palącym smakiem bardzo długo. Chłód jeszcze dodatkowo zapobiega rozwojowi pleśni i hamuje namnażanie się bakterii. Pamiętajmy, aby buteleczki z sosami były dobrze dokręcone i nie znajdowały się w pobliżu łatwo psujących się artykułów spożywczych.
Na każdym sosie znajduje się data przydatności do spożycia, która jest datą dość umowną w kwestii ostrych sosów – produkty o dużej zawartości octu lub innych naturalnych utrwalaczy nie są może wieczne, ale potrafią odpowiednio przechowywane służyć latami.
Lodówka będzie niezbędnym miejscem przechowywania sosów z niewielką ilością octu (opartych np. na warzywach lub pomidorach), gdyż przez swoje wyższe ph będą one bardziej narażone na działanie bakterii i pleśni.
Kolejnym miejscem, w którym bezpiecznie można przechowywać ostre sosy, jest zwyczajna szafka kuchenna (oby nie bezpośrednio nad kuchenką!) – czyli klasyczne, znane z opakowań wielu produktów „suche i chłodne miejsce”. Dobrze dokręcone sosy mogą bez problemu czekać tam na swoją kolej żeby dać czadu! :) To miejsce polecamy dla sosów o dużej zawartości octu – pozostałe, mało octowe sosy najlepiej przechowywać w lodówce!
Bardzo ważna rada: nigdy nie oblizujcie szyjki butelki, nie dotykajcie palcami jej wnętrza! Jeśli do środka waszego sosu dostaną się bakterie lub pleśń – może to spowodować jego skiśnięcie. Zazwyczaj ten problem dotyczy jednak sosów o małej zawartości octu lub zupełnie go pozbawionych – warto jednak mieć to na uwadze, abyście mogli cieszyć się smakiem ostrego sosu aż po jego denko :)